Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Spionage av Google

Är det ingen, inklusive reportern, som reagerar på artikeln om att Google kan hålla reda på hur västmanlänningar rör sig i samhället? Detta är väl spionage på hög nivå? Och är det ett brott mot flera av våra friheter?

Jag tänker först på rörelsefriheten och den personliga integriteten. Om nu Google kan hålla reda på 40 procent av alla västmanlänningar, de med androidtelefon, kan de då inte ha koll på alla som använder deras operativsystem? Och eftersom de vet var alla som grupp finns, vet de också var alla individer finns. Och gör. Och med "alla" menar jag att det är alla som har en mobiltelefon med Google operativsystem, det vill säga 40 procent av alla med mobiltelefon. I hela världen.

Nu kanske vi börjar inse magnituden i detta spionage.

Även kinesiska mobiltelefoner har Google som operativsystem. Så det skulle kunna betyda att även den kinesiska diktaturen kan ha tillgång till all denna data. 

Hur skulle Google kunna finansiera detta, kanske någon säger. Google tjänar oerhörda pengar på reklam. Googles affärsidé är att samla information om sina användare för att sedan sälja till företag, så kallad riktad reklam.

Som jämförelse fick Microsoft enorma böter och blev tvingade att släppa in andra aktörer eftersom de var så dominerande. I dag är Google dominerande men ingen myndighet i någon stat reagerar. Och Google vet mer om din person och vad du gör än någon någonsin gjort i hela världshistorien. Det känns inte så bra, väl?

Torkel Rasmussen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare