Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ställ inte in studentkortegen

Ligger just nu i min säng och kollar på min vita studentklänning och min studentmössa med MITT namn på. En studentmössa som jag för 6 månader sedan satt och designade med min kompis och vi var helt lyriska över att vi om ett halvår skulle få ta studenten efter 13 års slitande. En studentklänning som jag kämpat för att hitta den rätta, beställt hem och skickat tillbaka tills jag äntligen hittade den rätta som jag skulle använda på MIN student.

När jag får reda på att studentflaken kommer att ställas in. Studentflaket som jag sett framemot sedan jag gick i sjätte klass. Studentflaket som jag sett mina syskon och mina kusiner åka på och har haft den roligaste dagen i sina liv. För mig är detta ologiskt, att studentflaken med högst 30 personer på ska ställas in samtidigt som barer, restauranger och grundskolor har öppet. Grundskolor där över 50 personer äter i samma matsal, tar mat med samma serveringsbestick. Går på toaletter där det knappt finns tvål på. Samtidigt som en stor del av befolkningen åker kollektivt och delar en inomhusyta med främmande personer.

Att ställa in studentflak är för mig bara signalpolitik, är för mig bara ett sätt för politiker att visa sin makt. Jag har precis som många andra gjort stora uppoffringar. Jag har nu haft hemundervisning i över en månad. Jag har hela mitt liv kämpat i skolan och har det senaste åren varit så stolt över mig själv och vad jag lyckats med. Men i och med hemundervisningen har jag och många andra gymnasieelever tappat allt, våra slutbetyg kommer bli betydligt sämre än vad det annars skulle blivit, många av oss kommer stå utan jobb efter gymnasiet, många av oss kommer inte komma in på något utbildning då antalet som sökt till universitet i år är betydligt fler än tidigare år.

Jag förstår att ett ”normalt” studentfirande inte kommer att bli av. Men många av oss försöker såväl unga som äldre och kända personer. Vi försöker att hitta en alternativ lösning till allt. Att ställa in studentflak löser inte problemet, hitta i stället lösningar som att begränsa folksamlingen runt studentflaket. Detta då många av oss faktiskt kan se denna lösningen.

Att precis som på urspringen begränsa antalet personer som får titta. Jag är övertygad om att det finns eldsjälar där ute som precis som mig gör allt för att studenten ska bli av. Jag tror att många är villiga att hjälpa till att hålla ett lagom antal personer vid ett urspring samt studentflak. Varför inte se möjligheterna i detta i stället för att bara ställa in VÅRT studentflak.

Jag förstår att för er politiker är detta bara en årskull som ska ta studenten men för mig och 100 000 andra studenter är detta den största dagen i våra liv, en dag som inte går att göra om, en dag som vi har kämpat för i 13 år, en dag som vi alla ska få uppleva. Jag ställer nu frågan till er politiker, varför har detta beslut tagits när det finns så många andra möjligheter?

Jag skulle gärna vilja ha en relevant förklaring till detta beslut. Att smittspridningen är stor vid ett sådant tillfälle köper jag inte. Detta eftersom vi har alla möjligheter till att begränsa folksamlingen. Eftersom jag är 18 och nu anses som vuxen förväntar jag mig även att bli behandlad som en vuxen, bli lyssnad på som en vuxen och få ett svar.

Amanda Drugge

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare