Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa falska id-kort

Nya siffror från Polisen visar att 1 273 människor utsattes för någon typ av bedrägeribrott under juli månad bara i Västmanland, Uppsala och Gävleborg.

Annons

Utvecklingen är oroande. På tio år har bedrägeribrotten tredubblats. Allvarligast drabbas offren där känslorna av kränkning och förlorad integritet inte går att ersätta med hjälp av någon försäkring.

Regeringens höstbudget bör därför inkludera förslag om hur vi kan stoppa bruket av falska id-handlingar, som också ligger bakom en stor del av bedrägeribrotten.

En orsak till problemen är att Sverige har för många och för osäkra identitets-kort. Flera är lätta att förfalska och den som har onda avsikter kan på ett par minuter på internet hitta folk som erbjuder falska svenska ”legitimationer” för några hundralappar.

Dessutom saknas en gemensam funktion för stöd vid validering av id-kort. Den som önskar kontrollera att ett id-kort inte är spärrat, tappat eller stulet kan i de flesta fall inte göra detta online.

För just bankerna är det särskilt viktigt att veta vem kunden är. Det finns lagkrav på att identiteten måste fastställas både när personen blir kund och under löpande kundförhållande. Det senare är avgörande för att kunden ska kunna vara trygg och inte riskera att någon annan utger sig för att vara kunden och begår bedrägeri.

En lösning som kan minska både bedrägeribrott och underlätta för konsumenter vore om staten utfärdar officiella id-handlingar med säkerställd bakgrundskontroll av identiteten till alla svenska medborgare och alla som har laglig rätt att vistas i Sverige.

Den näst bästa lösningen, och kanske mer realistiska, är att staten tar ansvar för hur det ska gå till att ansöka om, tillverka och överlämna id-handlingar. Där måste staten se till att det går att enkelt, snabbt och på ett pålitligt sätt kontrollera en id-handlings äkthet mot en databas.

Terrorhoten växer samtidigt mot vår omvärld och behovet av att staten vet vilka som faktiskt befinner sig i landet ökar. Det har framkommit att en av de misstänkta för terrorattentaten i Paris under flera år bodde i Sverige. Han uppges ha haft minst fyra identiteter utfärdade i olika länder. Om det vore svårare att förfalska id-handlingar skulle terrorister – och andra som vill begå brott – i framtiden kunna stoppas tidigare.

Oavsett exakt utformning är det centralt att inrikesminister Anders Ygeman tar ett kraftfullt grepp. Det finns inget skäl för rege-ringen att vänta med den här åtgärden som både ökar den inhemska säkerheten och skyddet mot bedrägerier. Bara under juli månad utsattes 1 273 människor i Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Nu krävs handling.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare