Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Straff måste avskräcka från brott

Annons

Nyligen ondgjorde sig VLT:s ledarskribent Matilda Molander över vad hon kallar ”självgodhetens tid". Hon tycks mena att det gått inflation i alla politikers löften om hårdare tag mot dem som inte sköter sig och att de flesta medborgare ”gör så gott de kan”.

De torde inte råda något tvivel om att de flesta medborgare är laglydiga, men Molander tycks inte inse att all kriminalitet, så också den till stor del importerade kriminaliteten vi ser kraftigt öka i Sverige idag, måste åtgärdas med betydligt hårdare lagstiftning.

För att ett straff ska fylla någon som helst funktion så måste straffskalan fungera avskräckande. När vårt svenska rättsväsende dömer till ett par månaders fängelse för till exempel våldtäkter så är det knappast avskräckande. Motsvarande straffsatser som gäller i de importerade kriminellas hemländer för brott som ger ett fåtal månaders fängelse i Sverige ligger snarare i nivån fleråriga fängelsestraff till avrättning. Med det i åtanke är det inte svårt att förstå att det svenska rättssystemet upplevs som menlöst och definitivt inte som avskräckande.

Molander kallar politikernas krav på hårdare straff för ”Kravpolitik” och ”Självgodhetens politik” där hon menar att vi ursäktar oss med att det alltid är någon annan som inte sköter sig och därmed ska utsättas för hårdare straff.

Sedan relativiserar Molander och jämför med att komma för sent till dagishämtningen eller att inte orka gå till återvinningsstationen. Molander tycks fullständigt ha missat att den grova kriminaliteten drastiskt ökar och att ett av flera nödvändiga verktyg är hårdare och därmed förhoppningsvis mera avskräckande straff.

I den andan måste också straffrabatter för unga kriminella (under 21 år) avskaffas. Ett av många exempel är de tre ungdomarna 15-17 år som frikändes för mordförsöket på en 14 åring i Tillberg (VLT 8 juli) och de barngäng – 8-12 år som sätter skräck i ett helt samhälle som i Grums.

En 20-åring får 25 procents straffrabatt och i en fallande skala får en 15-åring 80 procents straffrabatt. Kan du som minderårig (15 år) begå grova brott ska du också behandlas och bestraffas som den grova brottsling du är, förslagsvis på speciella ungdomsfängelser.

Naturligtvis är det också lättare för samhället att få effekt på rehabilitering när den unge brottslingen är tagen i förvar i stället för att vara ute på stan och begå nya brott.

När det gäller våldsamma och kriminella barn under 15 år måste samhället med sociala myndigheter och polis ta ett mycket större ansvar. Att tidigt uppmärksamma dessa barn på glid är en nödvändighet för att kunna bryta deras utveckling mot brottslighet och gängkriminalitet. De tidiga insatserna är en kostsam affär men ändå enormt mycket billigare än kostnaden för de ungdomar som fastnar i kriminalitet.

Hårdare straff är bara en av nödvändiga åtgärder men att som många i den dominerande vänsterliberala kriminologeliten endast förespråka åtgärder i socioekonomiskt utsatta områden såsom kaffe & bullar, handhjärtan och en allmänt ursäktande och förlåtande attityd, lär aldrig någonsin räcka till för att komma till rätta med dagens kriminalitet.

Opinionsbildande kriminalexperter såsom Jerzy Sarnecki, Helena du Rees, Stina Holmberg (BRÅ), Henrik Tham (professor emeritus) och Anne Ramberg (advokatsamfundets generalsekreterare) gör alla sitt bästa för att vårt svenska rättssamhälle ska behålla en förlåtande attityd och i det närmsta obefintliga straff för kriminella.

Att de samtliga är bosatta på Lidingö – långt från särskilt utsatta områden kan kanske vara en del av förklaringen till deras undfallande attityd.

Matilda Molander avslutar sin ledare med att konstatera att hon ”inte orkar med självgodhetens politik”. Jag avslutar mitt inlägg med att ”jag inte orkar med det svenska samhällets flata bemötande av våldtäkter, mordförsök, skjutningar och gängkriminalitet” – och jag är övertygad om att jag är långt ifrån ensam om den inställningen.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare