Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar om soplukt

Svar på inlägget ”Stoppa soplukten”, vlt.se den 17 januari.

Det finns flera källor till lukt i staden. I hamnområdet är det främst Lantmännen och Kraftvärmeverket som kan orsaka lukt. Lukten kan upplevas som störande men är ofarlig. Det finns i princip två orsaker till lukt från Lantmännens foderfabrik.

Pelletspressen behöver ånga och om det kommer för mycket vatten i ångan bränner produkten fast som kan orsaka en skarp lukt men är ofarlig. 2. Kylluft från pelletspress leds till en punkt på taket. Vid normala produktionsförhållanden i kombination med vissa väderlägen kan lukt spridas och ”hänga kvar” lokalt. Lukten är inte lika stark som vid alternativ 1 men är ofarlig.

Mark- och miljödomstolen har nyligen beslutat i frågan om teknisk rening av luft från fodertillverkning i en annan kommun. Domstolen meddelade att det inte var rimligt att installera en sådan utrustning sett till kostnad/reningsgrad/olägenhetens omfattning. Miljö- och konsumentnämnden bedriver tillsyn utifrån verksamhetens tillstånd och gällande regelverk och bedömer att det för närvarande är svårt att ställa konkreta krav på rening men bevakar frågan. Domstolsbesluten innebär att Lantmännens tillstånd tillåter viss luktspridning.

Marianne Lidman Hägnesten

Direktör Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare