Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar till "Trött underläkare"

Annons

Många har reagerat på lördagens insändare med rubriken "Skäms på er" .

För det första: Hur vet du, att de du såg var över 70? Gick du och pratade med dem eller tror du att alla som går med stavar är över 70?

För det andra: Du pratar om sjukhusområdet. Jag antar, att du jobbar där (vilket jag också har gjort nästan 40 år). Tror du att de som gick där var smittade eller riskerade att bli det? Hur skulle det gå till i så fall?

För det tredje: Du som är läkare borde ju veta att man stärker  sitt immunförsvar genom att ta promenader i solen.

För det fjärde: Det viktigaste är ju – som man pratar om varje dag på Folkhälsomyndigheten och som alltid borde gälla) – att man inte går ut bland folk när man är förkyld (hosta, snuva och feber) för att inte riskera att smitta ner multisjuka och personer med nedsatt immunförsvar.

Sunt förnuft

* * *

Du ondgör dig över 70-plussare som är ute och promenerar och i stället borde stänga in sig.

Så här är det: Många 70-plussare är vana att träna ute i friska luften; promenera, jogga, cykla... Det håller oss i form, gör oss piggare och gladare och mindre infektionskänsliga. Och när vi blir sjuka kanske vi klarar av det bättre tack vare en hyfsad kondition. Har du möjligen tänkt tanken att det kanske är vi, som om/när vi blir sjuka, inte behöver belasta dig i ditt arbete?

Risken är nog större att det är de, som gör som du tycker och sitter inne hela dagarna, som du får ta hand om.

Dessutom har jag hört två av Folkhälsomyndighetens representanter säga att det kanske är precis vad vi behöver: röra oss ute i friska luften.

"70-plussare"

* * *

Nu är jag förbannad på alla påhopp och hatiska insändare på oss 70-plussare. Som den i lördags, skriven av signaturen "Trött underläkare".

Det är inte vi som åker världen runt och drar hem alla dessa sjukdomar. Det är inte vi som åker till italienska Alperna för att åka skidor. Det har vi inte råd med.

De flesta av oss har artros i hela kroppen och måste röra oss enligt läkares order (tydligen inte underläkarens). Så låt oss gå ifred med våra stavar i friska luften i vårsolen.

Lena Edgren

* * *

"Trött underläkare" som tröttnat på äldre som går förbi sjukhuset: Blir lite orolig när en läkare är så nervös. Hen vill säkert ha utegångsförbud för den gruppen, men hallå, där är vi inte än.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: "För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att stanna hemma i bostadsorten. Du bör låta bli att åka buss och tunnelbana och handla i butiker, men gå gärna ut och promenera."

Jag går dagligen ut och går med eller utan stavar och tänker fortsätta med detta tills eventuellt andra besked kommer och jag rekommenderar alla andra pensionärer att fortsätta röra på sig utomhus med eller utan stavar. Det är bra för folkhälsan både på lång och kort sikt. Stavgång har den fördelen att det är av praktiska skäl nästan omöjligt att komma för nära varandra för då snubblar man.

Att en underläkare kan vara så dåligt påläst och gå helt emot Folkhälsomyndighetens rekommendation är skrämmande och i mitt tycke allvarligt.

Anders Byléhn, 79-årig pensionär

* * *

”Trött underläkare” skriver att 70-plussare ska skämmas för att de går med stavgång utomhus. Det måste väl vara helt fel uppfattat att de ska hålla sig inomhus? Om man går utomhus på ett par meters avstånd från varandra måste det väl vara den bästa medicinen för att hålla sig frisk. Sitta inne isolerad mår ingen bra av. Frisk luft och promenader är något som statsepidemiologen Anders Tegnell förordar numera.

Motionär

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare