Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svårare att söka byggnadslov i Surahammar än Västerås

Politikerna i Surahammars byggnadsnämnd har inte uppdaterat detaljplanerna för Virsbo sedan 1953. Jag flyttade från Västerås delvis med motiveringen att få frihet att bygga på ett hus så att det passar oss, men det visar sig att det är mer begränsat i Surahammar än Västerås kommun. Jag blev än mer förvånad när jag hörde att det största företaget i Surahammar även får vänta lång tid på bygglov. Logiskt borde det vara enklare i Surahammar, eftersom man har så mycket större yta runt husen.

Detaljplanen (byggnadsplanebestämmelse, Nordanö 1) i Virsbo som är från 1953 och begränsar byggandet ordentligt. Jag satt med en tjänsteman några timmar för att tyda den gamla detaljplanen och han poängterade att det kommer att ta tid innan jag får ett klartecken.

I Västerås hade jag 20 minuter med en tjänsteman under dropp in och han hade alla regler i huvudet. Jag har sökt runt 5 bygglov i Västerås och det gick enkelt och snabbt. Jag fick bygglov för bland annat plåt tak, växthus, tillbyggnad av hus, glasrum och braskamin.

Jag uppmanar politiker i byggnadsnämnden att förenkla gamla detaljplaner i hela Surahammar, det är viktigt så man inte tappar förtroendet för att kunna realisera husdrömmar och i mitt fall också anpassa huset till företaget. För mig är det självklart att en landsortskommun ska ge en större frihet än en liten stadsdel i Västerås med befolkningsmängd som motsvarar mer än tre Surahammar. För Surahammar handlar det om att inte förlora skatteintäkter.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare