Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta det säkra före det osäkra

"Detta kompletteras med munskydd vid misstänkt eller bekräftad smitta."

Det skriver Christina Wäneskog i VLT 6 maj i en insändare med rubriken Det är en utmanande situation.

Den logiska vägen för spridning av smitta bland äldre personer på boenden är att den följt med individer, som dessförinnan vistas utanför det specifika boendet, in.

Dessa individer, som utsatts för smitta utanför boendet, kan vara ovetande om att de bär på covid-19 under flera dagar. Det finns således ett tidsspann där ingen vet huruvida en enskild individ smittats och således kan smitta kollegor och äldre på arbetsplatsen.

Att först då misstanke om ”misstänkt smitta” noteras komplettera med munskydd är således för sent. Munskyddets funktion är att samla alla sorters droppar, som alltid bildas vid muntliga samtal och utandning. Munskyddets funktion kan även ses som "bättre än ingenting".

Munskyddets bortglömda funktion inträder mellan det ögonblick då smitta transfereras från befintlig smittbärare till ny bärare och ögonblicket då den senare misstänker att han eller hon har blivit smittad.

Munskyddens eventuella skyddande funktion, att minska risken, att smittas av annan känner jag inte till.

Det intuitiva, uppenbara, primära och logiska, som brev på posten blir: ”Hur mota Olle i grind" - den grundläggande frågan.

Hur hindra att personal ovetande vidarebefordrar smitta till annan personal, samt smittar äldre på boendet?

Min intuitiva åsikt lyder: Ta det säkra före det osäkra.

Tänk efter själva ni som styr och ställer över vården av äldre. Det räcker uppenbarligen inte att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Deras råd är just allmänna och baserade på att folk tillämpar förnuft. Logiskt innebär det vi alla måste tänka längre än näsan är lång.

Det stadens ansvariga troligen måste göra:

Chefer - begrip hur den dagliga rutinen fungerar. Det räcker inte att förlita sig på dokumenterade rutiner. Styrande på exekutiva nivåer måste med egna ögon under längre tid iakttaga hur skrivna rutiner tolkas, förstås och går att utföra under pressande förhållanden.

Politiker - tyvärr räcker det troligen inte med muntliga redogörelser och läsning av sammanfattningar för att bli insatt i hur skriftliga rutiner upplevs, tolkas, förstås samt går att rutinmässigt utföra.

Ett exempel: stadens storhandlare av matvaror på köpcentra och liknande har järnkoll på allt som händer överallt inom butikens domäner.  Alternativet: att bli utkonkurrerad.

Bo Haeggström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare