Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Talet på nationaldagen

Inte ens landets statsminister, Stefan Löfven, har tänkt efter varför vi skall fira nationaldagen. Han pratade bara om våra dagsbekymmer, ingenting om nationen Sverige, vårt fosterland eller hur det kommer sig att vi har något sådant att fira. Inte ett ord om att våra fäder offrat sina liv under den blågula fanan för att hindra makter att beröva oss det land vi kallar vårt.

Inte ett ord om att vi skall hylla och ära våra svenskar som slitit i svett och möda för att lämna oss ett Sverige som ett dukat bord. Ingen uppmaning att vi av tacksamhet bör kläda Sveriges landskap som till fest med den svenska flaggan på alla flaggstänger. Lika väl som vi själva klär upp oss i festkläder den dagen.

2005 fick vi ju en röd nationaldag i Sverige. Det skulle nu vara en arbetsbefriad dag för fest och det blev bestämt att den 6:e juni var lämplig dag. Den var ju redan Svenska flaggans dag och Gustav hade namnsdag. Sedan var det problem hur fridagarna skulle vara lika få som tidigare. Efter många turer valde man det sämsta alternativet att offra Pingst annandag så ingen ojämlikt fick som de ville.

Nationaldagen 2020 passerade obemärkt, tv hade lite att visa men som jag gammal man tyckte var nonsens rakt igenom. Bara musikkåren vid slottstrappan nådde kravet. Sen tonade man bort med Idas sommarvisa. Hellre än de musiker som visades hade jag sett en film med Jussi Björling framförande Land, du välsignade. På flaggstängerna satt Opel - och OKQ8-flaggorna. Många stänger stod tomma. Någon enstaka svensk blågul flagga kunde ses. Liksom på vilken annan dag.

Nationaldagens betydelse för det svenska samhället tycks bara vara negativ. Vår likgiltighet ger våra grannar i Norden anledning att undra hur bortskämda vi kan ha blivit. Det enda rätta är att snarast återställa den röda dagen till Pingst. Då slipper de några som bryr sig skämmas. Det räcker bra med att ha en Svenska flaggans dag liksom kanelbullens dag och andra ting som fått egen dag instiftad.

Tore Nordlund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare