Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tarvliga insändare

Debattinlägg och insändare tar allt större plats i allt tunnare tidning. Mängden inlägg har inte ökat kvaliteten utan snarare tvärtom. Ett antal undertecknare återkommer mycket ofta med åsikter om det mesta. De bidrar väl till att dryga ut sidorna. Allt för ofta innehåller inläggen inte bara åsikter utan även grova personliga påhopp som är på gränsen till ärekränkning.

Ett exempel på detta är från den 15 maj med rubriken Lägg projekten på is undertecknat av CC.

Om VLT väljer att publicera dessa tarvligheter borde ändå kraven vara att de som ägnar sig åt personangrepp inte kan gömma sig bakom en anonym signatur.

Ansvariga utgivare brukar argumentera med att ”kändisar” och makthavare måste tåla en hel del. Tarvligheter som i svepande ordalag syftar till att ta all heder och ära av personer blir inte bättre av att de handlar om kända personer.

Troligen är inte den som angrips varken dummare, fulare eller elakare än den anonyme insändarskribenten.

Min uppmaning till VLT är att om tidningen väljer att fortsätta ta in tarvliga personangrepp, gör det endast om de är undertecknade med insändarens namn.

Yngve Wernersson

Svar direkt:

VLT tillåter pseudonym på insändarplats. Det kan finnas många anledningar till att personer inte vill röja sin identitet. På debattsidorna krävs däremot att skribenten skriver under med namn. Grova personangrepp som gränsar till ärekränkning ska inte publiceras. Min bedömning är att den aktuella insändaren inte passerar gränsen. Ja. Så är det. Makthavare och folkvalda får finna sig i att bli skarpare ifrågasatta och kritiserade mer än personer ur allmänheten.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare, VLT

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare