Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Testa, testa och åter testa

Redan den 13 mars,det vill säga för snart tre månader sedan, gick WHO:s generaldirektör ut med ytterst starka rekommendationer angående coronastrategi. Han betonade inte bara en gång utan tre gånger vikten av att testa, testa och åter testa, smittspridningskontroller och karantän. Han gjorde också tydligt att personer kan vara smittade upp till två dagar före första symtom - något Folkhälsomyndigheten än i dag - tre månader senare - vare sig har bekräftat eller erkänt men som sannolikt är en stor del av svaret på den fortsatta överdödligheten på våra äldreboenden.

I mitten på april, det vill säga snart två månader sedan, meddelade socialminister Lena Hallengren att den svenska testkapaciteten var 100 000 tester per vecka. Efter en och en halv månad hade Sverige endast upp till nått 32 000 tester vecka 20 för att i vecka 21 sjunka till 28 500.

Är det fortfarande någon förutom våra politiker som tror på att Sverige är ett högteknologisk och effektivt föredöme i Västvärlden? Eller är det helt enkelt så att Sverige lider av värsta sortens hybris och är så fullt av byråkratiska hinder och bromsolja i samhällsmaskineriet att effektiviteten och möjligheten till snabba beslut och omställningar är på nivå med ett u-land ?

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare