Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tidssparande för er – slöseri för läraren

Kommentar på inlägget "Det är tidskrävande att rekrytera", vlt.se den 6 juni.

Sanny Norlin på Västerås stad försvarar stadens centraliserade lärarrekrytering med att det sparar tid för staden.

Jag har också, som den tidigare insändaren, varit genom rekryteringsprocessen (hyfsat nyligen) när jag flyttade till Västerås men valde att avbryta för att den var så otroligt frustrerande. Jag sökte mig till ett annat alternativ där jag skrev kontrakt inom en vecka (efter en månad med er hade ni inte ens kollat referenserna).

Felet med rekryteringen?

Dels så sitter (unga) HR- konsulter och läser från ett förberett manus med frågor, oavsett vilken tjänst man söker. Olika tjänster kräver olika färdigheter. Hur kan man tro att en HR-konsult utan kompetens inom området kan avgöra huruvida en högt utbildad lärare är kompetent? Visst, en rektor sitter med i "intervjun" som representant men det är för syns skull.

Sen så, i mitt fall, åker man på skolbesök. Där vill rektorn, helt naturligt, genomföra en ny intervju. Nu har ni alltså genomfört två intervjuer, inte en, knappast tidsbesparande. Inga framtida kollegor eller fackliga representanter har varit med, vilket är standard hos bra arbetsgivare.

Sen när det gäller referenser så upplevde jag samma som den tidigare insändaren: de personer som jag gav var inte nog utan HR-konsulten ville ha ytterligare två trots att mina referenser gav bra feedback. Fick till och med höra från en referens att HR-konsulten försökt få henne att säga att vi var vänner bara för att vi hörs av ibland. Proffsigt?

Skärp er!

Lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare