Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tycker VLT att jazz är fult?

Söndagen den 3 november gästades Västerås konserthus av en av jazzens stora, den amerikanskfödde sångerskan Stacey Kent.

Hon bor numera i England tillsammans med sin ständige följeslagare och man, saxofonisten/flöjtisten Jim Tomilson. De gör ständigt världsomfattande turnéer, de ska bland annat under en hel vecka uppträda på den anrika jazzklubben Birdland i New York senare i år. Därefter får även engelsmännen förmånen att lyssna till henne då hon uppträder på Ronnie Scott´s i London. Även denna en anrik jazzklubb.

I Västerås kompades denna duo av en av kanske Sveriges bästa trio, ledd av pianisten Claes Crona.

Konserten blev en verklig höjdarupplevelse och prisades av samtliga åhörare genom stående ovationer efter konsertens extranummer. Men varför inget deltagande från VLT? Är Stacey Kent, världsstjärna inom jazzen, inte ens värd en recension?

Tyvärr, så delges vi jazzälskare inte allt för ofta, eller mycket sällan, en recension av ett jazzarrangemang som skett. Varför? Det är många jazzanhängare som undrar.

Svän A Johansson

Svar direkt!

Torsdagen den 31 oktober publicerade VLT Nöje en helsida inför den konsert du nämner.

Jag är den ende anställde på VLT:s nöjesavdelning och kan omöjligt skriva inför och recensera samtliga konserter i alla genrer som äger rum i Västerås. Ibland kan jag ta hjälp av frilansare, men jag har en begränsad frilansbudget.

Och nog tar jazzen plats i VLT med jämna mellanrum. Så sent som förra veckan skrev jag ett reportage om Västerås spännande jazztalang, Cajsa Frangquist, som hittills bara publicerats på vlt.se men kommer att dyka upp i tidningen inom kort.

Jag försöker hitta en balans mellan det som ryms inom begreppet nöje – allt från tv, film, musik, restauranger, nattklubbar – men framför allt är min uppgift att prioritera det läsarna är intresserade av. Vad våra läsare är intresserade av följer vi dagligen.

Jazz, och musikrecensioner överlag, tilltalar tyvärr inte den breda massan. Detta till trots skriver vi ändå om de ämnena ibland, just för att ha någon form av bredd. Tillåt mig upprepa, vår nöjesredaktion består av en person – mig. Att hinna med allting är svårt.

Och nej, jag tycker inte ”att jazz är fult”. Tvärtom älskar jag jazz. Huvudanledningen till att jag sökte den här tjänsten var faktiskt att jag ville skriva musikrecensioner. Men det vore oprofessionellt att bara göra det jag vill. Våra läsare måste komma i första hand.

Vi kommer att recensera Champian Fulton Trio den 12 november. Hoppas du läser den jazzrecensionen.

William Holm

Nöjesredaktör, VLT

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare