Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Underlätta för anhöriga att få träffa sina äldre

Till Tobias Åsell och äldrenämnden i Västerås stad

Vår mamma bor sedan en tid tillbaka på Änglamarkens äldreboende i Västerås. Sedan i mitten av mars har där rått besöksförbud, vilket är helt förståeligt och en given åtgärd att ta till i dessa tider. Vad som inte är lika förståeligt är att de ansvariga för äldreomsorgen inom Västerås stad uppvisar en sådan flagrant ovilja att på ett flexibelt sätt möta denna nya verklighet och se till att anhöriga har möjlighet att besöka de boende.

folkhalsomyndigheten.se kan man läsa följande: En viktig del i att kunna upprätthålla skyddet av de som bor på äldreboenden, är att hantera risken för ensamhet och känslan av social isolering. Besöksförbudet gäller inomhus i boendets lokaler, men utgör inte något förbud för den boende att gå ut. Om situationen inte medger att den boende förflyttar sig utanför boendets lokaler får personalen och de anhöriga hjälpas åt att hitta sätt att träffas som är säkra och praktiska. Om boendet har tillgång till uteplats eller dylikt kan man träffas i anslutning till den, så länge man håller sig på behörigt avstånd från varandra.

Varför har ansvariga inom Västerås stad valt att ha en sådan ointresserad inställning till att lösa detta? Allt tyder på att denna pandemi blir en långvarig historia och att anhöriga och boenden under en överskådlig framtid inte kommer att ha möjlighet att träffas på vanligt sätt och i spåren av denna sociala isolering kommer ett ökat antal av redan svaga och utsatta människor få hantera ökad oro, ångest och känslor av meningslöshet, men detta är tydligen inget som besvärar Tobias Åsell (direktör för vård- och omsorgsförvaltningen).

Han menar att de inte kan hindra boenden och anhöriga att träffas utomhus men att det inte är något de uppmuntrar till. Vilket således strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Han hävdar vidare att han förstår att det är jobbigt med besöksförbud men att det ju nu är väldigt jobbiga tider överhuvudtaget, så det är som det är. Han säger även att det inte finns några planer på att göra undantag från besöksförbudet för att skapa mötesplatser utomhus. Ridå.

Vi har haft förslag på lösningar som inte hörsammats, då enhetschefen inte kan gå emot Västerås stads policy, en policy som i sig själv går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vår mamma har tidigare trivts på boendet men numera gråter hon ofta, längtar efter tätare besök av oss anhöriga och känner sig mycket ensam och isolerad.

Vi vill se konkreta förslag på hur anhöriga, både på kommunala och privata, äldreboenden ska kunna träffas under hösten. Eller i alla fall en frihet för boendena att själva hitta säkra lösningar som passar verksamheten. Om Åsell och andra beslutsfattare tagit sig fem minuter att googla vilka lösningar som andra kommuner i Sverige sett på denna problematik så hade de snabbt hittat flera förslag som Socialstyrelsen berättar mer om på sin hemsida.

Vissa kommuner har använt plexiglasskivor, videosamtal eller “Corona-skärmar” i plexiglas, lösningarna är många om man vill se dem och arbeta för att de ska förverkligas. De som arbetar på olika boenden, chefer på olika nivåer och de som är ytterst ansvariga inom Västerås stad måste ta sitt ansvar och försöka förändra den här situationen, å det snaraste. Annars kommer de långsiktiga effekterna av detta att bli ödesdigra, både för de boende och deras anhöriga.

Lina Jähmänen med Marie Öhman, Nagina Thanki

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare