Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: VA-taxan höjs mer än annat

Replik på Mälarenergis svar Därför höjer Mälarenergi priserna, VLT den 27 mars.

Av svaret konstaterar jag att om man har monopol kan VA-taxan höjas oavsett att höjningen är markant högre än alla andra prisökningar. När VA-taxan så markant avviker från alla andra prisökningar som VA-konsumenten har måste det ifrågasättas om VA-verksamheten bedrivs effektivt. Enligt SCB:s statistik försvinner 25 procent av allt dricksvatten genom läckage och spolning av ledningar.

Dricksvatten är ett livsmedel som vi enligt miljöbalken ska hushålla med utifrån de historiskt låga grundvattennivåer vi sett sen 2018, speciellt för de stora dricksvattentäkterna. Om Sveriges samlade underhållsbehov beräknas till 800 miljarder kronor, hur många miljarder kronor uppgår underhållsbehovet i Västerås till?

Svenskt Vattens vd där Mälarenergi är medlem sa 2019 att Sverige inom tio år kommer att behöva höja VA-taxorna med 100 procent på grund av eftersatt underhållsbehov. Krav på förbättrad rening och klimatanpassning är inte en förklaring till att VA-taxorna så markant avviker från alla andra prisökningar i samhället. Eftersatt underhåll och läckage kombinerat med kommunalt monopol borgar för att västeråsarna och alla andra VA-konsumenter kommer att få betala kraftigt höjda VA-taxor oavsett övriga prisökningar i samhället.

Lars-Göran Carlsson,

ordförande VA-i-tiden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare