Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vafab: Vi får varken gå med vinst eller förlust

Svar på insändaren "Vad är Syftet med Vafab?", VLT den 27 juli.

I våras fyllde Gryta-tippen i Västerås 50 år. Det firade vi med att uppmärksamma att ”det var minsann inte bättre förr”. På den tiden så användes material och resurser bara en gång, blandades i soppåsen under diskbänken, kastades i sopnedkastet och släpades långa sträckor i tunga säckar, på utslitna ryggar av sopgubbarna. Sopbilarna körde till tippen, som växte sig allt större, ju längre tiden gick.

Som tur är så har vi tänkt om. Nu försöker vi hitta sätt att ta tillvara på resurserna som finns i våra soppåsar. Få avfallet under diskbänken att cirkulera och bli till resurser igen. Målet är att kunna återanvända kläder, prylar, byggmaterial eller återvinna material i förpackningar och elektronikskrot.

När matavfallet sorteras ut, kan energin tas tillvara till biogas, som ersätter fossila bränslen i våra bussar och andra fordon. Samtidigt kan energin i restavfallet användas till fjärrvärme och elproduktion.

Ett stort ansvar ligger på kommunerna för att samla in och ta om hand hushållens avfall.

Detta är ett delat ansvar mellan oss som världsmedborgare, fastighetsägare, producenter och kommuner. Gemensamma mål och ramar sätts av EU och Sveriges riksdag.

Ett stort ansvar ligger på kommunerna för att samla in och ta om hand hushållens avfall. Ansvaret är hårt styrt av lagar och förordningar. Hanteringen ska till exempel vara avgiftsfinansierad och får vare sig gå med vinst eller med förlust. Västmanlands kommuner samt Heby och Enköping, har valt att samarbeta i kommunalförbundet VafabMiljö, för att vara effektiva och göra ett bra jobb. Men fortfarande är vi styrda av lagar och regler om vad vi får göra och vad som är fastighetsägarens ansvar eller den enskildes.

Den 1 augusti i år ändras föreskrifterna så att kommunerna får använda avfallstaxan även till informationsinsatser om avfallsförebyggande åtgärder för att minska uppkomsten av avfall. Men detta betyder inte att VafabMiljö vill eller har resurser att ”klampa in” i fastighetsägarnas miljöbodar och detaljstyra informationen eller hur de väljer att organisera avfallshanteringen i sin fastighet, samfällighetsförening eller bostadsrättsförening.

VafabMiljös uppdrag är att ha en rättvis och miljöstyrande taxa, tydliga regler och information samt jobba långsiktigt med avfallsförebyggande information. Till exempel så träffar våra miljöinformatörer runt 7 000 skolelever varje år och intresset för studiebesök och skräddarsydda miljöutbildningar till företag bara växer och växer.

Så allt var minsann inte bättre förr och tillsammans ska vi jobba för att det ska bli ännu bättre.

Anna Malmström

avfallsstrateg, VafabMiljö

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare