Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Våldsdebatten har gått för långt!

Att Sverige inte är farligare än någonsin kan vi säga säkert. Som bevis på det har vi både statistik – enligt polisrapporten pikade mordfrekvensen på 1980-talet och har därefter minskat stadigt, och åtminstone Malmö har inte varit säkrare på 20 år – och liknande rapporter i pressen om våldsgärningar från cirka 1990 samt det faktum att hetsen var densamma redan då. Carl-Gustaf Lindstedt berättade redan 1991 i en intervju att hans ensemble fått ändra sitt schema eftersom tidningarna gjort allmänheten livrädd för att gå ut i Stockholm på kvällen. Risken att utsättas för skjutningar och överfall fanns alltså redan då i folks medvetanden.

Däremot existerar såklart mord och överfall i dagens Sverige.

Men det har alla glömt nu. Nu har tesen att morden är fler än någonsin blivit så accepterad att till och regeringen ber om ursäkt för den – fiktiva – ökning av våld de "inte såg komma". Ingen tycks heller reflektera över att det förr i tiden kanske förekom mer våld som man inte fick reda på eftersom informationsflödet var mindre.

Däremot existerar såklart mord och överfall i dagens Sverige. Och det är ett problem. Men det är knappast värre än någonsin. Gängkriminaliteten existerar absolut men den drabbar ytterst få utomstående.

Jag cyklar runt i Västerås nästan varje kväll och har aldrig stött på något värre än fulla kompisgäng. Jag är betydligt räddare för att majoriteten av befolkningen köper dessa myter än för våldet självt. Därför skrev jag denna insändare, för att skapa lite nyans i hetsen. Fast som vanligt är det väl ingen som lyssnar.

Bertie Wooster

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare