Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var är statens ansvar till hjälporganisationerna?

När detta publiceras har Musikhjälpen avslutats. Miljoner kronor har samlats in till välgörande ändamål med hjälp av privatpersoner, företag och organisationer. Men var är statens ansvar i allt detta? Varför ska ansvaret för de goda ändamålen alltid ligga bara på enskilda initiativ?

Vad hade Sverige varit i dag om inte exempelvis Cancerfonden funnits? Där har miljarder samlats in genom åren för att forska om cancer och nya behandlingsformer. Cancer var förr en garanterad dödsdom. I dag kan många liv räddas, tack vare att så många genom åren har skänkt av egna pengar till detta livräddande ändamål.

Staten har dock inte skänkt en krona till Cancerfonden. Var det inte intressant eller viktigt för makthavarna att forska om cancer och rädda liv?

Och apropå att rädda liv – Sjöräddningen, som många anser vara självklar, finansieras enbart genom ekonomiska bidrag från personer och företag, för att inte nämna de otaliga timmar av ideellt arbete som Sjöräddningens personal lägger ner, bara för att de vill att ingen ska behöva mista livet genom drunkning.

Min fråga är alltså varför så många såna här viktiga projekt hela tiden endast ska drivas och bekostas av enskilda personer och företag, men aldrig av staten?

Skulle inte 1 procent av all insamlad skatt kunna gå till just såna här projekt?

"Visionären"

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare