Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var kommer koldioxiden ifrån?

Om vi ska minska CO2 utsläppen globalt kan det vara bra att veta hur den uppstår. Ourworldindata.com ger en bra överblick.

11 procent kopplas till energi i privata hushåll, 6 procent till andra byggnader. Fortsätt spara i hemmet men framför allt, satsa på elproduktion som inte genererar CO2.

Jordbruk är 18 procent varav köttproduktion nära 6 procent. Biff och lamm är värst. Bättre hälsa och mindre CO2 med mindre biff.

Stålproduktion cirka 7 procent och cement 3 procent. Transport på vägar är cirka 12 procent, så välj återigen energiproduktion, det är viktigt.

Det som vi pratar allra mest om är flyget vilket är 1,6 procent för persontransport.

Alla bäckar små men fokus måste ligga på hur vi producerar el, inte bara i Sverige utan globalt. Ska vi lösa problemet med tagelskjorta så får vi ta i så att vi kräks. Den stora ökningen i utsläpp ligger i välståndsutveckling så om vi inte bli färre så får vi bli smartare, eller hoppas på att klimatproblem inte beror på oss.

Det finns säkert flera bra effekter av minskat flygande men det kommer inte lösa våra problem, långtifrån tyvärr, för då var det ju enkelt.

Eko-Gurkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare