Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vårdpersonal torkade inte bort avföring

Annons

Att bli sjuk och i behov av vård kan vara ett skräckscenario. För en tid sen insjuknade en av mina anhöriga i en mycket svår cancer. Han försämrades snabbt och blev oförmögen att ta hand om sig själv.

Inte en gång har vår anhörige träffat någon han kunnat ha en konkret diskussion med. Han har mötts av bristande språkfärdigheter, brist på empati och på kunskap i en situation där man är som mest i behov av detta. Det är under all kritik.

När man är änkling på 82 år men fortfarande pigg på livet och på allt det har att erbjuda, då är en daglig kontakt med några minuters konverserande otroligt mycket värt. Det kan kanske ses som överkurs, men när omsorgspersonal inte heller gör vad de faktiskt ska göra blir man som anhörig otroligt matt.

För några dagar sen hälsade jag på honom i hemmet. På morgonen hade det skett en olycka vilket resulterade i att det låg avföring i sängen och på golvet. Som normal person ser man till att byta ut allt som blivit skitigt, så klart. Jag åkte iväg för att hämta det som behövdes för att städa upp.

När jag kom tillbaka och skulle ta reda på sängen så upptäckte jag till min förfäran att hemtjänstpersonalen bäddat in avföringen med nytvättade sängkläder. Golvet hade man helt struntat i.

När jag kom tillbaka och skulle ta reda på sängen så upptäckte jag till min förfäran att hemtjänstpersonalen bäddat in avföringen med nytvättade sängkläder. Golvet hade man helt struntat i. Dessutom hade man inte lagt i madrasskyddet som skyddar för väta, som är obligatorisk i detta fall. Utåt sett såg det fint ut, men jag hade ju sett vad som låg där under.

Om jag inte hade vart där och sett detta hade sängen förmodligen vart i obrukligt skick just nu.

Dessutom har han ramlat i ett försök att ta sig till diskbänken. När jag kom in i köket såg jag två män som stod och slet och drog i hans armar, trots hans tydliga indikationer att de ej kan göra så, i och med att han har otroligt känslig hud och smärta i armarna. Ett enkelt ord som aj och nej borde man kunna urskilja och omvärdera situationen.

Jag ringde till ambulans och den vänliga personalen tog hand om honom. Äntligen kommer räddningen, tänkte vi.

Enligt vår önskan och den tydliga osäkerheten i att åka hem igen blev han inlagd på kirurgiska akutmottagningen.

Här kom en man som i all hast åkt iväg och ej hunnit tvätta sig efter incidenten, men som blivit lovad en dusch. I stället tog man av de smutsiga kalsongerna och drog på nya, utan att ens tvätta rent med tvättlappar som en tillfällig lösning.

Här låg han nu, i sin egen avföring, väntande på en efterlängtad dusch.

Men i stället för att ta tag i detta sprang personalen runt och hade femminuterssamtal med åtskilliga patienter om sina egna liv. Konstig prioritering. Sedan när man frågade hur det kommer sig att han inte blivit duschad än, då var det otroligt stressigt och man hann inte med, trots att vi förklarat situationen och hans önskan tydligt.

När det gått ett helt dygn (!) fick vi nog och tog sakerna i egna händer. Jag och hans dotter försökte så gott vi kunde göra rent honom, men att det ens ska behövas är obegripligt. De borde skämmas.

Att bli sjuk och i behov av vård är en mardröm. Jag är inte rädd för döden, men att få tillbringa sin sista tid på detta otroligt ovärdiga sätt skrämmer mig.

Att bli sjuk och i behov av vård är en mardröm. Jag är inte rädd för döden, men att få tillbringa sin sista tid på detta otroligt ovärdiga sätt skrämmer mig.

Vi måste bli bättre på att ta hand om våra äldre. De har varit med och byggt det här samhället, deras hårda arbete har resulterat i den välfärd vi har i dag, och vad är tacken?

Jag lider med alla er som är sjuka, eller har en anhörig som är det.

Vi kämpar nu med näbbar och klor för att han ska få en värdig sista tid. Jag hoppas innerligt att ni andra inte ska behöva uppleva det han upplevt. Det måste ske en förändring, och det är nu.

 JR

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare