Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varje år dör cirka 90 000 människor i Sverige

Ett alldeles vanligt år, utan coronavirus, är genomsnittet dödsfall i Sverige cirka 90 000, det vill säga drygt 256 personer varje dag.

Antalet döda i covid-19 är i dag (2 april) 282 totalt, varav senaste dygnet 59 döda. Vi chockas av covid-19-siffrorna, men satt i relation till årsstatistiken känns det trots allt inte lika hopplöst.

Den vanliga influensan tar 200 liv om året, men vi gör inte mycket för att skydda oss emot den. Som med influensan är det framför allt vi över 70 och nedsatta som är i farozonen. Det borde kunna fungera så att vi håller oss undan från er och ni från oss i ett antal veckor, utan att allt ska behöva stängas. På det sättet skulle de flesta kunna jobba, handla och äta ute, ekonomin skulle räddas för samhälle, företag och privatpersoner.

Jodå, många skulle få covid-19, men de allra flesta blir inte så allvarligt sjuka att respiratorvård behövs och då blir det ändå bättre för alla, även för oss gamla, att hålla landet i gång.

Med ekonomin i botten för samhälle och företag blir det inga pengar/skatter till vare sig löner, pensioner, a-kassa, bidragshjälp – eller sjukvård. Den utförsbacken kan totalt sett bli mer förödande och vara längre än coronaviruset.

Sjukvården går på knäna – ja, inte minst på grund av en skrämmande nonchalans av regering, myndigheter, regioner och sjukhus. Hade alla skött sitt jobb hade vi inte behövt ha detta panikläge. Och med en kraschad ekonomi lär inget sjukvårdslager kunna byggas upp till nästa pandemi.

Bibban, 75

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare