Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Värmen kan vara direkt livsfarligt för hunden

Sommar, sol och gassande hetta för oss människor. Ännu varmare för våra fyrbenta. Jag trodde att de flesta hundägare var införstådda med detta, men på lunchen i förra veckan mötte jag flertalet hundägare som cyklat och haft hunden släpandes i koppel bredvid med tungan hängandes utanför munnen på stekhet asfalt. Det verkade ej heller finnas en tanke på att de lätt får brännsår på trampdynorna vid promenad på het asfalt. En bra tumregel för detta: Är det väldigt hett för dig att gå barfota på asfalten, så är det garanterat det för era jyckar.

Jag mötte även ett par hundägare vars hundar hade munkorg som var för små och inte gav utrymme för hundarna att flåsa så som de behöver i denna värme.

Min insändare är inte inskickad för att klaga. Jag vill snarare få upp ögonen och påminna alla hundägare om att värme, fysisk aktivitet och fel storlek på munkorg är en direkt livsfara för era fyrbenta vänner eftersom de inte kan svettas och därmed överhettas väldigt fort. Deras "kylsystem" är munnen och tassarna.

Så njut av sommaren och låt hunden vara med i den mån det är möjligt/rimligt, men inte på en cykeltur i 30 graders värme och gassande solsken. Förlägg era aktiviteter till tidig morgon eller sen kväll, för hundens skull.

Djurvän

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare