Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Värnar Surahammar sommarjobben?

Jag vill gratulera ungdomar i Västerås kommun, där värnandet om sommarjobben står högt i kurs. Hos kusinen på landet, Surahammar, är bilden en annan. I mitten av april fördelades årets sommarjobb på drygt 60 ungdomar födda 2003. En vecka senare kom beskedet att feriearbetandet ställs in. Ungdomarna uppmanas att hålla "utkik på kommunens hemsida nästa år" i stället. Kommer Surahammars kommun att ha kapacitet att år 2021 erbjuda arbetsplatser för ungdomar födda både 2003 och 2004? Beskedet är ett bakslag för de unga som har sett fram emot att äntligen få kliva i vuxenrollen och tjäna egna pengar. I stället möts de av en sommar utan vare sig studiebidrag eller lön.

Corona-viruset har ställt till det inom många områden av livet. Sommarjobb för ungdomar är bara ett litet hörn av det totala problemet. Ändå kan jag inte låta bli att undra vad det är för skillnad på praktik och sommarjobb. Praktiken fortlöper för många gymnasieungdomar, inom vård och barnomsorg. Under sommaren, då Folkhälsomyndigheten förutspår att viruset tar semester från storskaligt spridande, ställer kommunen in feriearbetet på liknande arbetsplatser, ”med ungdomarnas bästa i beaktande.” Beror det på risk för smittspridning eller avsaknad av handledning på grund av sjukdom?

Snälla Surahammars kommun, finns det verkligen inte tillräckligt med utomhusarbete för dessa arbetstörstande ungdomar? Rensa ogräs, måla fasader, plocka skräp? Förutom lön i fickan kan det medföra en liten kick uppåt i självförtroende.

Förälder

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare