Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Västerås flygplats är inte detsamma som flygplatsbolaget

Replik på inlägget "Nyttan kompenserar inte kostnaderna", VLT den 13 november.

Jag har aldrig förstått varför de styrande politikerna hävdar att flygplatsbolagets förluster är detsamma som kommunens kostnad för flygplatsen.

I VLT den 13 nov förklarade representanter för S, L och MP hur fel dom tänker. De hävdar att en avveckling av flygplatsen inte skulle sänka kommunens samlade skattekraft eftersom flygplatsens anställda skulle få andra arbeten och därmed fortsätta att betala skatt.

Tankefelet är att man fokuserar på individer i stället för på arbetstillfällen. Om man stänger ner cirka 250 arbetstillfällen så blir det 250 färre arbetstillfällen i kommunen. Att de som förlorat sina jobb får nya jobb på annat håll spelar ingen roll. Det blir ändå 250 färre arbetstillfällen.

Västerås flygplats skiljer sig från andra små kommunala flygplatser genom den omfattande flygverksamhet som inte är passagerar- eller frakttrafik. Att då hänvisa till det låga antalet passagerare som motiv för nedläggning är ju inte särskilt seriöst.

Om vi antar att flygplatsens personal tjänar i genomsnitt 35 tkr i månaden så blir den totala lönesumman per år drygt 100 miljoner och kommunens skatteintäkt cirka 20 miljoner. Regionens skatteintäkt uppgår då till cirka 10 miljoner. Till detta kommer indirekta tillskott av flygplatspersonalens konsumtion i kommunen.

Lägger man ner flygplatsen så behöver inte kommunen betala flygplatsbolagets förluster, men man går också miste om de skatteintäkter som flygplatsen genererar. Då blir det inte många kronor över till välfärden, om ens några.

Torsten F

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare