Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Västerås flygplats är som Saab

Västerås flygplats -Hässlö

Det är intressant att följa argumenteringen för fortsatt drift av Västerås flygplats. Västerås har ju två flygplatser, men Johannisbergs flygplats nämns aldrig. Det är Hässlö som skall vara kvar till vilket pris som helst kosta vad det kosta vill.

Skrien om flygplatsen har liknande i Sverige som har varit bla om varvsindustrin och TK-industrin. Men den märkligaste är dock om Saab-bilen. Biltillverkningen startade omkring 1947 och pågick till 2011 under olika arrangemang. Under hela tillverkningstiden gick försäljningen med förlust -utom några få vinstår. Man försökte med olika inovationer på bilen, bla säkerhetsbälten, kompressormatning (turbo), automatisk växellåda, egna tändspolar för varje tändstift etz. Ändå gick det inte.

Men SAAB skulle vara kvar Alla behövde en Saab, världens bästa bil - och skatterna skulle ju utebli om  jobbarna förlorade jobben. Men slutligen var det stopp. Vad beror "fenomenet" Västerås flygplats och Saab på, är det nostalgi eller storhetsdrömmar? Att staten eller kommuner stödjer affärsverksamheter som inte är självbärande är i regel bortkastade pengar.

Henry

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare