Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Västerås kommuns agerande kring silon är näringsfientligt

Det är nu viktigt att spannmålsodlare norr och runtom Mälaren uppmärksammas på vad som riskerar att hända med silon i Västerås. Kommunledningen i Västerås, med kommunalrådet Anders Teljebäck (S) i spetsen, vill driva igenom ett bygge av en gång- och cykelbana mellan Lantmännens silo och kajkanten. Det här kommer att innebära att det blir i praktiken omöjligt att använda den största delen av silon. Utskeppningen av spannmål blir därmed inte möjlig längre.

Det är just nu extra viktigt att värna den inhemska matproduktionen i dessa kristider.

Västerås kommuns agerande är direkt näringslivsfientligt och kommer att drabba stora delar av lantbruken i Mellansverige som inte kommer att kunna få avsättning av sina produkter eller kommer att drabbas av mycket längre transporter till andra hamnar.

Det är just nu extra viktigt att värna den inhemska matproduktionen i dessa kristider. Jämfört med andra länder har vi en ganska låg självförsörjningsgrad och nu kommer nog landsbygdens produkter att värderas betydligt högre.

Anders Teljebäck måste nog upplysas om att frukostlimpan inte kommer från Coop eller Ica utan att det behövs en bonde, en silo, en kvarn och en bagare innan han får sin limpa på bordet. 

När vi nu på alla sätt försöker få konsumenterna att förstå de gröna näringarnas stora betydelse för Sveriges ekonomi och produktion av livsmedel och trävaror. Dessutom vet vi ju att vår djurhållning och övrig matproduktion är den mest ekologiska i hela Europa.

Att prioritera en cykelbana, som enkelt kan gå i en annan slinga, före en fungerande hamn och exportverksamhet övergår mitt förstånd. Det hör även till saken att Lantmännen sålde mark till kommunen för några år sedan så det här är tacken för det.

Fundera på om en tvivelaktig dragning av en cykelbana är mera värd än en fungerande lagrings- och exportverksamhet.

Hade ett sådant här förslag kommit på tal nere i Frankrike eller Spanien så hade Västerås Stadshus ingång varit blockerad av en stor gödselhög.

Eric Thorsell

Möklinta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare