Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem är monarkin till för?

Annons

Varje måndag berättar VLT vad Kungahuset ska göra under den kommande veckan. Varför? Är det för att visa att kungahuset aldrig gör något arbete som kan betraktas som viktigt? Nej knappast, troligen är det för att tillmötesgå en stor del av läsarna som har behov av att läsa om kungahusets medverkan i diverse sammanhang. För det mesta räcker det med att bara klippa något band eller att säga några intetsägande fraser.

Att VLT någon gång kunde visa på en kritisk hållning till monarkin vore verkligen klädsamt. Att diskutera de så kallade skäl som alltid lyfts fram: Att Kungahuset gör ovärderlig reklam för vårt land och att det inte vore bättre med en president. Båda dessa skäl kan med lätthet smulas sönder.

Det finns hur mycket som helst att lyfta fram för att logiskt skjuta monarkin i sank men det är omöjligt. Viljan att vilja ha en monarki grundar sig enbart på ogripbara ja kanske smått religiösa skäl. En längtan om något annat – en drömvärld som är ouppnåelig.

Vår käre kung har egentligen haft en enda möjlighet att bestämma – han kunde agerat i krisen i Svenska Akademin, en institution som för övrigt betecknas av mera högmod och folkförakt än kungahuset. Men vad jag förstår så gjorde han i stort sett inget. Jag blir så trött ...

CEWE

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare