Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem får betala näringslivets omställningskostnad?

Nu börjar debatterna om coronaviruset mest att handla om vad som ska hända efter denna farsot. Att en följdverkan kommer är alla debattörer på det klara med. Sverige kommer förmodligen inte att bli sig likt efter detta. Näringslivet har garderat sig och har lyckats utfärda 91 miljarder kronor för en omställningskostnad från staten. Men vilka är det som ska svara för denna omställning som staten har lovat dem?

Näringslivet är tydligen inställt på en kommande kris och hur den kommer att gestalta sig för det stora folkflertalet som alltid fått svara för produktiviteten i näringslivets företag och som skapat de miljarder som företagen nu lovas att få tillbaka av staten.

Som synes är det inte coronaviruset som är näringslivets värsta bekymmer utan de miljarder som kan tänkas gå förlorade. Men inom näringslivet kan de lita på staten. Stefan Löfven delar nog frikostigt ut miljarderna åt dem som behöver dem mest – näringslivet.

Annat är det med de äldre som råkat ut för coronaviruset. De dör i mängd på våra äldreboenden och har ofta jobbat ett långt liv för en låg lön och sedan blivit pensionärer med en urusel pension. På dem har staten inte spenderat några miljarder. Nu har coronaviruset ordnat detta. Äldre i åldrarna 70-80-90 löper stor risk att avlida av coronaviruset. Antalet äldre minskar, vilket är en räddning för vårt pensionssystem.

De som arbetat länge i sina yrken, men gärna vill lämna arbetsmarknaden på grund av att orken inte längre står bi, väntar på att LAS kommer att kvarstå. Om inte detta sker är det bara en ny coronavåg som kan minska antalet äldre på arbetsmarknaden.

Sven-Olov Degerman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare