Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi följer lagarna

Svar till insändaren Västerås stads riktlinjer, VLT 7 maj.

Barn till arbetslösa och föräldralediga har lika stor rätt att vara i förskolan som alla andra barn. I skollagen, kapitel 8, 6§ står följande: ”Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.” Vi skulle alltså bryta mot lagen om vi ”beordrade” dem att hålla sina barn hemma.

Angående din andra fråga hänvisar vi till offentlighets- och sekretesslagen, där det står att vi inte får lämna ut uppgifter om enskilda personers hälsa, om det finns risk att den personen påverkas negativt av det. Därför berättar vi inte om enskilda personer har haft covid-19 eller inte. Ni kan berätta om det finns eller har funnits bekräftade fall på förskolan, men bara om ni är helt säkra på att ni kan göra det utan att peka ut specifika personer.

Det är också viktigt att tänka på att det finns en allmän smittspridning i samhället, samtidigt som det fortfarande är ovanligt att privatpersoner med milda symptom testas för viruset. Det gör att vi räknar med att det finns både bekräftade och obekräftade fall bland de barn och medarbetare som har varit sjukanmälda den senaste tiden. Det kan ni också förmedla vid eventuella frågor.

Anna Olofsson Carstedt, verksamhetschef Förskoleverksamheten, Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare