Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste själva agera för ett alternativt boende

På insändarsidan i VLT den 25 november, ”Planeras det för äldre”, fanns det en bild av ryggtavlorna på sex promenerande pensionärer. En bredare bild som illustration till äldreproblematiken, vilket i VLT annars oftas brukar vara en ensam ryggtavla med rullator i en smal korridor.

Frågan är dock vilka alternativ av livsmiljöer som den enskilda pensionären eller grupper av pensionärer kan, eller skulle vilja se, framför sig. Är det bara bostäder med den typ av överexploaterade och kompakta höghusvarianter i ”centrala” lägen, vilket visades på sidan 10 i VLT den 13 november, som skall gälla för de äldre i framtiden? Eller skulle det kunna finnas andra alternativ?

Huvudproblemet för Sverige i dag är då inte en fråga för äldrenämnd, fastighetsnämnd och byggnadsnämnd i de enskilda kommunerna. Dessa lokala politiker och tjänstemän är ju ”bakbundna” av det primära subventionssystemet för bostadsbyggandet. Ett subventionssystem som riksdagspolitikerna beslutade om 1992 och som i stigande grad gynnar de rikaste inkomstgrupperna, inte pensionärer som får en mindre inkomst i förhållande till sin tidigare arbetsinkomst.

Funktionellt, gestaltningsmässigt och teknisk skulle det dock kunna finnas alternativa boendeformer om det inte hade funnits denna bakvända och absurda ekonomiska bromskloss i svenska bostadspolitiken. Då är det i första hand de bakvända lånesubventionerna som måste fasas ut.

Vill vi som pensionärer se flera alternativa boendeformer för äldre så måste vi dock själva agera för att få politikerna att ändra på det rådande ekonomiska systemet för bostadsbyggandet. Byggindustrin följer bara de regler och lagar som politikerna har bestämt.

Rune Karlsson

gammal västeråspensionär

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare