Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste ställa krav på föräldrarna

"Greppet om ungdomars kriminalitet har tappats" säger Anny Bustos i VLT den 4 november. Och hon vet också var det tappats, i familjen. Det är mig veterligen första gången någon slår huvudet på spiken i den här frågan. Våra överbetalda politiker har i många år missat den och i stället koncentrerat sig på konsekvenserna – mer poliser, längre straff är deras recept, när föräldrarnas ansvar är svaret.

"Någonstans har vi varit för mjuka", säger Anny. Men vi måste ställa krav på föräldrarna och säga att barnet är deras ansvar. Att lära sig det svenska språket ska vara en självklarhet, språket är ett krav och ett måste för att förstå hur samhället fungerar. Sedan ska vi förstås se till att föräldrarna får förutsättningar att klara sitt föräldraansvar, det kan vi stärka med föräldrautbildning. Där har familjecentrum en central och viktig roll.

Skolan har naturligtvis en avgörande roll i barnens utveckling och framtida möjligheter. Varje barn som misslyckas i skolan riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap.

Om sen föräldrarna kan få sina barn att förstå vem som ska bestämma i skolan har vi kommit ytterligare steg på vägen till ett mjukare samhälle.

När vi ser oss om i vårt land ser vi många tappade grepp. Anny har här talat om var det finns grepp att hämta. Politiker, följ hennes råd så behövs det inte så många poliser.

Man kommer mycket längre med fler lärare och föräldrautbildning, till i princip samma pengar.

Stig Melin

Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare