Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi ska vara stolta över vår artrikedom

"Artreduktionen är massiv, mångfalden är hotad. Det är en av våra största utmaningar att hindra fler arter från att försvinna. Varför har vi blivit den dominerande arten? Vi ska se de olika arternas eget värde och inte bara utifrån något som vi människor har nytta av. De förtjänar att vara här oavsett om det handlar om större djur eller insekter. Vi bor ju på jorden tillsammans och här har vi människor ett stort ansvar."

Ovanstående är skrivet av Maja Lunde.

Flera inlägg, bland annat från C och L, har propagerat för avskjutning av vargar, och ibland har skrämselpropagandan inga gränser. Man raljerar om att stadsbor inte vet vad de talar om då man vill bevara vår vargstam, som om alla på landsbygden vill ha bort vargen. Som tur är så finns det även tänkande och kännande människor även på landsbygden.

Bor man på landsbygden och skaffar sig får så är det en skyldighet att skydda fåren med stängsel, inte att alla rovdjur ska bort, precis som alla djurägare skyddar sina djur. Hur har det blivit ett sådant hat mot varg? Vad säger att jägarna ska ha rätten att avgöra vad vi ska ha för djur i vår natur?

Jag såg vid ett tillfälle en rubrik av ett jägarförbund, där stod "Vill du bli av med varg, lodjur, björn, järv och kungsörn? Då är vi rätt förbund för dig". Är det så det går till?

Vad är det som säger att jägarna ska ha makten att avgöra vilka djur vi ska ha i våra skogar? Är det för att de vill vara själva om villebrådet?

De kan sluta med att sända skräckpropaganda om vargen och i stället värna och akta den artrikedom vi har, den ska vi vara stolta över.

Rädd om mångfalden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare