Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktigaste ingrediensen i trafiksäkerhetsarbetet borglömd

Annons

I tillägg till artikeln som handlade om de framtida ökande riskerna för cyklister och gående i torsdagens, 9 januari, VLT torde man kunna tänka sig ytterligare en väsentlig åtgärd. Det konstateras att vi kommer att behöva rejält utbyggda cykel- och gångstråk för att kunna bibehålla trafiksäkerheten i framtiden då cyklandet och gåendet nu ökar i rask takt. Helt riktigt och rätt tänkt då dessa trafikanter i princip är helt oskyddade.

Det fattas emellertid en mycket viktig ingrediens, en ingrediens som tycks saknas i allt större grad i hela samhället: Vårt uppförande! Detta gäller både fotgängare, cyklister och bilister som i dag mer eller mindre färdas enligt deviserna "jag först" och "jag syns eftersom jag ser de andra". Och "ve den som kommer i vägen för mig".

Mörkklädda fotgängare inbäddade i sin lilla telefonsfär, cyklister utan lyse eller respekt för trafikregler och som inte ens använder cykelbana då sådan finns. Bilisterna jagar och har alltid bråttom, även inne i tätorten. Smidighet finns knappast i Västerås – Paris och Chicago är klart många snäpp bättre, åtminstone enligt min erfarenhet.

Vi skulle få en väsentligt högre trafiksäkerhet om vi lade mera krut på att uppfostra oss själva till ett säkrare, hövligare, smidigare och mera engagerat beteende i trafiken.

Jan Möller

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare