Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Visa Västerås tidiga historia på stora tavlor

Apropå Erik Jersenius uppslag på kultursidan i VLT den 29 november, "Vi säljer ut Västerås för billigt!".

Citat: Västerås anonymitet kan skingras om staden hårt profileras genom sitt unika tusenåriga kulturarv, det tjänar alla vi västeråsare på.

Pensionärsuniversitetets cirkelledare föreslog följande ide; Bygg en replika av en gammal Jernvåg liknande den som finns intill kyrkan och nära åstranden i Arboga.

Mitt tillägg:

Där det inte stör, sätt upp bilder och gamla kartor på stora tavlor från tiden då foror med järn från Bergslagen forslades till stapelstaden Västerås för att vägas och skeppas vidare via Stockholm till Östersjöns södra stränder på den tidens skepp.

Visa det tidiga Västerås historia så att turisterna kan i en vandring leva sig in i hur det kan ha varit här för 1000 år sedan.

Visa stråket där Gustav Wasa spankulerade fram och tillbaka under yttrande av svarta eder då han inte fick fatt i det gömda guldet. Visa sedan en replika på guldhögen och var den var gömd.

Berätta hela historien för turisterna. Och mycket annat som finns att hämta ur det förgångna.

Ta den tid som behövs och fråga västeråsarna om råd. Kanske via VLT:s debatt- och insändarsidor.

Hgm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare