Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: VLT – ägna inte redaktionstid och arbete åt ointressanta reportage

I dessa dagar brukar man ju önska alla och envar ett gott nytt år.

Jag som prenumerant i bortåt 50 år vill däremot önska VLT-redaktionen och ansvarige utgivare Daniel Nordström ett bättre journalistiskt år än det vi lämnat, men också det som nu i dessa dagar visat sig komma.

I dagens tidning (läs 2 januari), publicerar VLT som mycket viktig samhällsjournalistik bilder på länets 50 mäktigaste personer, såsom kulturarbetare, Ica-handlare, ishockeyspelare, radiochef med flera. Dessa personer upptar tre hela sidor i en tidning, som med dylika reportage, som för mig som för säkert flertalet läsare, uppfattas som ointressant, präglad av journalistisk nyhetstorka och redaktionell lättvindighet.

Till råga på allt så befarar jag att kommande tidningar ska uppta sidor åt resterande 50 personerna.

Så övermåttan ointressant!

Sådana tomma reportage har avlöst varandra.

I måndags (läs 30 december) fick man, som prenumerant, två hela sidor med bilder på personer, av mer eller mindre kändisskap, hur de förändrats sedan skolåldern. Det är knappast av något allmänt intresse eller starkt journalistiskt grepp. Bedrövligt!

Man frågar sig om dessa personers nöje över att komma i tidningen överstiger deras känsla att här få se hur de blivit "pluffsigare, tjockare, rynkigare, fått glesare hår eller rent av blivit skalliga".

Liknande sidor och reportage om storleken på inkomst och inbetalda skatter, sålda hus och priser, om vem som tjänar mest och om vilka områden som har flest låginkomsttagare kan inte gagna någon, allra minst den och de familjer av de tusentals i länet som lever nära existensminimum eller tvingas till bidrag av något slag.

Tänk efter VLT, vad som är viktigt och passande samhällsjournalistik i fortsättningen, så kan fler slippa överväga att säga upp sin prenumeration.

Ovanstående reportagesidor har jag, och knappast någon annan prenumerant heller, någon nytta eller nöje av. Det skulle i så fall vara om man har ett "utedass".

Ägna inte redaktionstid och arbete åt intetsägande och ointressanta reportage så kan det möjliggöra en sänkning av prenumerationspriset, som ligger väl högt i förhållande till det innehåll som presenterats under året.

En bättre fortsättning VLT, önskar ...

... mångårig prenumerant

Svar direkt!

Tack för dina synpunkter och tack för att du är en så trogen prenumerant.

Jag önskar även dig ett gott nytt år med oss och den journalistik vi kommer att göra under det kommande året.

När det gäller vår lista över de 100 mäktigaste är det garanterat så att somliga läsare finner den intressant, medan andra – som du – tycker att den är ointressant.

Jag väljer att citera Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens Högskola, som VLT intervjuade i samband med att vi publicerade maktlistan. Han menar att det har stora fördelar för samhället att publicera en 100 mäktigaste-lista för länet:

”Det handlar i grund och botten om frågor om jämställdhet, demokrati, rättvisa som berör grundläggande värden för ett gott samhälle. Den ger en bild av social inkludering som är relevant när man funderar kring makt, med aspekter som offentlig eller privat sektor, män eller kvinnor.”

Klokt uttryckt, anser jag.

Mäktigaste-listan är en del av bredden i vårt arbete, där vår ständiga ambition är att göra bra lokal journalistik som tilltalar många olika läsare.

Jag hoppas att du kommer att uppskatta den journalistik vi kommer att göra under 2020.

Jag är tacksam om du återkommer, oavsett om du tycker att innehållet blivit bättre eller inte. Alla synpunkter är lika viktiga för oss.

Daniel Nordström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare