Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ytan måste hållas öppen för att öka säkerhet och trygghet

Svar. Inger Francke undrar i en insändare i VLT den 4 augusti om varför blommande ytor längs Mälarparksvägen klipps ned, "Ängsblommor klippta igen".

Ytorna som klippts längs Mälarparksvägen klassas som höggräs. Sådana ytor klipps fem gånger per säsong enligt det skötselavtal som vi på teknik- och fastighetsförvaltningen i Västerås stad har med vår områdesentreprenör.

När det gäller ogräs så har Inger helt rätt i sina iakttagelser, det är mycket ogräs längs våra gator.

Det är vackert med blommande växter, men de här ytorna består inte av mager ängsmark utan av näringsrik mark. Om vi inte klipper ner gräs och örter regelbundet kommer ytan snart att vara full av slyuppslag och små träd, som inom kort växer sig stora. Vår bedömning i det här fallet är att det är angeläget att hålla ytan öppen för att öka trafiksäkerheten och tryggheten längs Mälarparksvägen.

När det gäller ogräs så har Inger helt rätt i sina iakttagelser, det är mycket ogräs längs våra gator. Tekniska nämnden har i sin budget mycket begränsade medel för ogräsborttagning i hårdgjorda ytor, och vi får prioritera hårt bland åtgärderna.

Det som ingår i ordinarie skötselavtal är faktiskt bara ogräsborttagning på gågatorna i city samt ett stråk från city ner till Mälaren.

Det är dessutom svårt att hitta rationella metoder att hålla efter ogräset. Västerås stad beslutade för ungefär tio år sedan att upphöra med användningen av ogräsbekämpningsmedel med glyfosat (typ RoundUp). Anledningen var att skydda Mälarens vatten, vår dricksvattentäkt, från gifter. Detta fick emellertid konsekvenser för möjligheterna att hålla efter ogräset. De alternativa metoder som vi testat (till exempel ättika, varm vattenånga, gasolbränning, manuell rensning) är betydligt mer arbetsintensiva och behöver upprepas ofta för att få effekt.

Linnea Viklund

Gatu- och parkchef, Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare