Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allemansrätten ger inte rätt att trampa i skidspår

Annons

För någon månads sedan skrevs några insändare om rättigheten eller inte att fritt använda motionsspår för promenader, rastning av hundar etc. då längdskidspår är dragna med hänvisning till allemansrätten.

Nu när de något upprörda känslorna lagt sig kan det kanske vara möjligt för debattanterna att ta till sig den information som jag inhämtat från Naturvårdsverket, den myndighet som hanterar dessa frågor. Jag fick ett uttömmande svar och nedan följer ett utdrag som vi alla behöver förhålla oss till:

"Det är inte förenligt med allemansrätten att trampa sönder skidspår, särskilt inte i ett område där många människor vistas och använder området för längdskidåkning. Det handlar helt enkelt om principen att inte störa och förstöra för andra som vistas i naturen. I områden där flera människor samsas på liten yta (ofta handlar det om tätortsnära naturområden) kan det lätt bli trångt och då finns risk för att konflikter uppstår. Ofta handlar det dock inte om att människor avsiktligt vill förstöra för varandra, genom att exempelvis trampa sönder skidspår, utan snarare att vilja nyttja området utifrån de aktiviteter man själv gillar att utöva. För människor som bor i tätbebyggda områden kan närnaturen vara viktig för hälsan och välbefinnandet, samtidigt som tillgången på natur för utevistelse kan vara begränsad och trängsel lätt kan uppstå."

Flanör och skidåkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons