Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt läge vid BUP – lång av kö av barn

Annons

Väntrum vid nedlagda NEP, neuropsykiatriska mottagningen.

I VLT i förra veckan fanns en insändare från en orolig förälder till ett barn som mådde psykiskt dåligt. Föräldern ansåg att han/hon inte hade fått hjälp från BUP-mottagningen och brevet bestod av en lång lista med frågor som visade att föräldern var minst sagt frustrerad, till och med desperat. Den sista frågan var: ”Vad ska en förälder göra som blir lämnad ensam i sin kamp med ett barn som inte orkar leva med sig själv?”. Det anonyma brevet var signerat av "Någon som undrar".

Jag vill säga att du inte är ensam om att undra vad som pågar på BUP i Västmanland. I nuläget finns en lång växande kö med ungefär 330 barn som väntar på utredningar från Västmanlands BUP. Situationen har försämrats genom stängningen av den neuropsykiatriska specialistmottagningen NEP. Lägets allvar ligger bakom ett uttalande från Funktionsrätt Västmanland (det nya namnet för Handikappföreningerna) från tidigare i maj:

”Att slå sönder en mycket väl fungerande enhet som arbetar i kvalificerade team som dessutom är en av de enheter med högst betyg av alla regionens verksamheter, ja kanske till och med det högsta betyget, framstår som rent av dumdristigt…”

Jag tänker på personalen på NEP och vet att jag och min familj har fått så mycket stöd från ett team med massor av kunskaper och många års erfarenhet. BUP var starkare med NEP och är svagare utan NEP. I detta fall står chefernas beslut och politikernas policy under hård kritik.

Till någon som undrar, ja, vi är många som undrar.

Paul Morris, styrelseledamot, Autism- och Aspbergerföreningen Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons