Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett klumpigt husbygge i Västerås

Annons

Enligt förslaget från HSB/White Arkitekter byggs hus upp till 30 våningar vid Mälaren, nära Lögarängen.

Då jag läser om förslag på skyskrapeliknande hus vid Svartåns mynning blir jag lite lätt uppjagad i sinnet.

För Plus-läsare: "Bostäder med utsikt till Eskilstuna "

Det är himla tokigt att så många olika arkitekters idéer genomförs i Västerås. Tittar vi bakåt i tiden ser vi i staden med omnejd många fina hus och kvarter som genomgående passar in och tillsammans. Då hade de som var inblandade en mer enhetlig syn på hur det skulle se ut.

Idag frodas alla möjliga idéer och utseenden, vilket blir till många fula och klumpiga byggnationer. Utstående – egna – och inte på något sätt sammanhängande med det övriga.

Att rekommendera är att gå längs vattnet från kajen (Kajplats 9) mot hamnen för fartyg till Kraftvärmeverket, korsa gatan och promenera genom gamla stadsdelen på motsatta sidan, bakom järnvägen, tillbaka mot stationen. En kanonfin promenadslinga.

Själv tycker jag att det som blivit bäst i Västerås under 2000-talet är den första delen av Lillåudden. Cirkeln med husen och de två tornen i mitten. Och som bonus det fina varvet som man kan gå igenom på streckad vägbana. Sedan blev det ett himla byggande längs Verksgatan med utgående vägarmar utan gräs och med bara asfalt. Husen står tätt och har ingen egen själ. Jag begränsar mig här – det finns mer längre bort mot Öster Mälarstrand att jaga upp sig över.

Citerar något jag fann i en tidning angående de äldre husen i Stockholms innerstad."I en harmonisk stad nynnar bostadshusen tillsammans, diskret, i en välstämd kör, istället för att alla är solister som gapar enskilt i försöken att överrösta varandra."

Anne-Marie Berger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons