Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är svenskt verkligen alltid bäst?

Annons

Signaturen Berit hävdar (7 april) att huvudduken är till för lydnad och att de som tvingas bära den inte får klä sig “som man gör i ett fritt samhälle”. Hon tror tydligen att många invandrarkvinnor inte kan välja. Är det verkligen så?

Personligen tycker jag det finns ett drag av nationalism när man anser att det levnadssättet är så mycket bättre och ger större frihet än andra länder. Det kanske är så att många muslimska kvinnor har ett någorlunda fritt val mellan att följa sina egna traditioner eller att anpassa sig till ett vårt levnadssätt?

Ett exempel: Jag kliver på bussen och sätter mig på en ledig plats bredvid en kvinna med huvudduk. Hon drar åt sig handväskan och är noga med att undvika kroppskontakt. Efter att ha tittat sig runt i bussen reser hon sig och flyttar längre bak till en ledig dubbelsits. Inga problem, varken för henne eller mig. Hon utnyttjade bara sin valfrihet – utan något patriarkalt ingripande.

Om muslimska kvinnor föredrar att bada i en bassäng där det inte finns några män, tycker jag att de skall få göra det.

Jag har mött svenskar som tycker det är konstigt med separata incheckningsköer för kvinnor och män på flygplatser i muslimska länder. Men många människor i dessa länder tycker nog det vore konstigt om kvinnor och män skulle stå tillsammans. Låt de själva få bestämma detta!

På riktigt lång sikt försvinner naturligtvis de kulturella skillnaderna. Men är det bäst om det svenska sättet vinner i längden?

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons