Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsplatserna måste bli säkrare

Under 2009 avled elva personer i arbetsplatsolyckor inom tillverkningsindustrin. Detta är en ökning från tio enligt de preliminära siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram. Totalt dog 48 personer i arbetsplatsolyckor under året. Varje sådan olycka måste betraktas som ett misslyckande i det förebyggande arbetet.

Annons

Samhället har antagit en nollvision för biltrafiken. I ambitionen att nå den visionen byggs vägar om för att bli säkrare (till exempel mitträcken), hastighetsgränserna sänks etcetera. Sverige kanske aldrig når målet, men strävan är klart uttalad. Det satsas pengar, mycken tankemöda och arbetstimmar för att göra de svenska vägarna säkrare.

På samma sätt borde samhället sätta upp och formulera en nollvision för dödsolyckor inom arbetslivet. Med en sådan vision ska samhället kraftsamla och satsa ekonomiska såväl som intellektuella medel för att nå målet. Därför måste antalet arbetsplatsinspektörer bli fler (inte färre på grund av minskade anslag från staten). Det måste satsas mer resurser på forskning inom arbetsmarknadsområdet med strävan att skapa säkrare arbetsplatser och arbetsmiljöer.

Arbetsmiljöverkets prioriteringar måste riktas in på att besöka de farligaste miljöerna.

I dag har vi en utveckling där lagstiftarnas inriktning är att skapa ett betygssystem med olika färgade gubbar. Det kommer att ta bort tid för att besöka de farligaste miljöerna.

IF Metall kommer att satsa mer kraft på att driva dessa frågor. De arbetsplatser där våra medlemmar jobbar måste bli säkrare. Både för att minimera antalet dödsolyckor men även för att färre människor ska drabbas av sjukdom och annan ohälsa på grund av sitt arbete.

Olle Winkler

ombudsman IF Metall Mälardalen

Kent Berglund

regionalt skyddsombud

IF Metall Mälardalen

Matz Lönn

regionalt skyddsombud

IF Metall Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons