Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badande kvinnor ska inte behöva gömma sig

Artikel 40 av 81
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Annons

Runt 1890 började män och kvinnor bada till­sammans i skånska Mölle, något som väckte viss uppståndelse. Det sägs att danskar och tyskar vallfärdade till den lilla badorten för att få en skymt av

Det var en sorglig artikel som VLT hade på sin första sida i torsdags (16/2) om invandrarkvinnorna som inte ville bada tillsammans med andra människor.

För Plus-läsare: Kvinnorna vill ha sina badtider tillbaka

Jag hoppas innerligt att Västerås politiker inte ger efter för förtrycket som skulle föra oss hundra år tillbaka i tiden. Vi svenska kvinnor har kämpat och kämpar för jämlikhet mellan könen, det borde även invandrarkvinnorna tycka är bra och ställa upp på.

Dessa kvinnor är troligtvis även mödrar, de har främst en plikt att vara goda förebilder för sina barn som också ska leva i vårt samhälle och inte låta sig underkastas förtryck. Jag tycker att de borde vara glada för att vi har kommit så långt i jämlikhet som vi har och att de borde hjälpa till och jobba med oss för det. Solidaritet är ömsesidigt.

Att inte män och kvinnor kan bada tillsammans är ett problem som vi också har haft för nästan hundra år sedan. Vem minns inte Rya-Rya i Ivar Lo-Johanssons roman Bara en mor? Hon gick ner till sjön och badade när männen såg det efter höbärgningen. Det var ett bad som gjorde att hela hennes liv förstördes.

Eller Erika som Moa Martinson berättade om? Erika och hennes medsystrar gömde sig för männen och tog sig för att bada tillsammans i brygghuset. Männen kom på dem och de blev utskämda i hela byn.

Aldrig kan jag tycka att det är rätt att backa bakåt till det förtrycket!Kvinnor ska inte skambeläggas för att de badar, de ska heller inte behöva gömma sig – vi har kastat det oket av oss! Vi har kommit längre än så! Och det ska vi strida för att behålla!Eller som Skomakarludde säger i Hedebyborna – "det är nya tider nu baron!"

Yvonne Gröning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Striden om kvinnobadet
Annons