Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för många att jobba hemifrån

I media diskuteras om de som anses mycket sjuka också bör få fortsätta vara sjukskrivna.

Annons

Det tycks nu som att regeringen tagit åt sig av den allmänna opinionen, och att regeltolkningarna ska bli till de riktigt sjukas fördel.

Många äldre socialdemokrater har säkert minnen av den gamla arbetslinjen, som en gång var rättesnöret; först uppfylla sin egen del av avtalet med arbetsgivaren men då också ha rätt att få förbehåll för sjukdom, arbetarskydd och senare i livet även pension vid en tidpunkt när man fortfarande har ork kvar för ökad fritid.

Just den gränsen – hur länge man orkar – har kanske förändrats till förmån för ett längre, aktivt liv och kanske ännu mer meningsfyllt om det även finns möjligheter att fortsätta i nån form av inkomstbringande verksamhet.

Av katastrofer som Estonia och tsunamin har vi lärt oss att det kan ta mer än fem år innan insidan helar.

Även olyckor med några få drabbade skapar samma trauman och problem som de stora katastroferna.

Yttre blessyrer må läka och visa på en journal utan anmärkningar.

För många med problem att möta personer och olika typer av situationer vore säkert möjligheten att jobba hemifrån en lösning, men hur många kan ”ställas om” i det avseendet?

Redan när 90-talskrisen tog sin början fanns många som förutspådde framtida höga sjukskrivningstal.

Friställningar från arbete och horder av personliga ”konkurser” försatte folk i situationer samhället inte hade beredskap för.

Arbetsförmedlandet fick en annan innebörd i Sverige och förmedlarna var inte riktigt bekväma med sina nya arbetsuppgifter.

Dubbla arbeten, svartjobb och övertid, allt till underbudslöner, skulle leda till ökade sjukskrivningstal, menade profeterna vid 90-talets början.

Det blev också mängder av boxer-trynen sedan folk hade sprungit in i väggar.

Det finns säkert många ”giltiga” skäl för ökade sjukskrivningstal.

Det är ju rimligt att den stora kullen fyrtiotalister – som inledningsvis ofta hade hårt manuellt arbete utan dagens maskinella hjälpmedel och utan dagens arbetar- och miljöskydd – fått höga sjukskrivningstal.

Det är naturligtvis rätt att förtidspensionera den som annars bara skulle bli en tjock utredningsmapp hos Försäkringskassan.

Samhället måste dock låta den förtida pensionerade försöka sig på studier, och också tillåta inkomster utan att pensioneringen inhiberas.

Men med möjlighet att omvärdera när pension och andra intäkter tar oanständiga proportioner.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons