Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidra till bättre hjärtvård för barn

Annons

Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel i Sverige. Det betyder att tre familjer varje dag får beskedet om ett större eller mindre hjärtfel hos sitt nyfödda barn.

Oavsett om ett barn med hjärtfel föds och lever nära ett sjukhus med högspecialiserad barnhjärtvård eller vid ett mindre sjukhus måste barnet få en god vård. Det ska inte spela någon roll var i landet barnet befinner sig.

Barn som föds med hjärtfel behöver snabbt få rätt diagnos och beslut om behandling. Också under uppväxten behöver många barn med medfödda hjärtfel uppsöka vård och kanske genomgå operationer. Tekniska framsteg gör det nu möjligt för specialister på olika sjukhus att med hjälp av bredband och videokonferensteknik titta på rörliga ultraljudsbilder av ett barns hjärta. På så sätt kan läkare som sitter på olika orter dela kunskap och besluta om bästa behandling.

Den här tekniken skulle ge en jämlikare vård för alla barn med hjärtfel, men tekniken kostar pengar och är i dag inte prioriterad av landstingen.

Hjärt-Lungfonden har utnämnt februari till Alla barnhjärtans månad och samlar då in pengar till barns hjärtan. I år går pengarna bland annat till ett nytt barnhjärtnät, kallat Gertrud, som med den nya tekniken ska knyta samman Barnhjärtmottagningen i Västerås med ett tjugotal barnhjärtmottagningar över hela landet. Det bidrar till en jämlikare vård oavsett var i landet barn med hjärtfel lever.

Snart är det Alla hjärtans dag. Vi uppmanar alla som vill göra något riktigt bra av den dagen att ge barnen i Västmanland en ännu bättre hjärtvård genom att stödja Hjärt-Lungfondens insamling.

Jaana Vinnal

Toomas Kangro

Milena Sundstedt

Peter Jotorp

läkare barnhjärtmottagningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons