Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränn inte upp djuren!

Majbrasan kan bli dödsfälla för djuren En tradition med glädje och vårrus eller en tragedi för djurlivet?

Annons
Vårbrasa. Rota igenom rishögen innan elden tänds, manar skribenten. Bilden: majbrasa vid Anundshög.                  Foto: Jonas Bilberg/arkiv

Varje år är det ett stort antal djur som brännskadas eller bränns till döds under valborgsmässoafton.

Redan under hösten förra året planerade människor för majbrasan. Det städades i varje trädgård och rishögarna växte sig stora. Vad många inte tänker på är att dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även katter. Igelkottar övervintrar gärna i dessa rishögar som kan bli en dödsfälla under valborgsmässoafton.

Andra som använder den blivande brasan är till exempel kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda ungarna. Likaså använder småfåglar dessa rishögar som boplatser.

För att kunna fira valborgsmässoafton och välkomna sommaren utan att några djur kommer till skada, försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Ett bra sätt är att flytta det blivande bålet någon meter eller söka igenom rishögen.

Är majbrasan stor, använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse blir dödad i lågorna.

Ta gärna kontakt med kommunen och idrottsföreningar som arrangerar valborgsmässofirande och informera dem om att söka igenom majbrasan för att undvika att den blir en dödsfälla för djuren.

Du kan göra en insats och rädda liv.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons