Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt tystnadskulturen i äldreomsorgen

Annons

Kommentar till VLT-artikeln ”Politiker chockade över bristerna” (23 februari), där det sägs att cheferna måste våga ha en öppen dialog med sin personal:

Det är inte undra på att det är svårt att få folk att vilja arbeta och stanna kvar inom äldreomsorgen och sjukvården. Personalen kanske inte vågar säga något, bland annat på grund av repressalier. Man får inte heller folk till utbildningar.

När jag i min yrkeskarriär började skriva avvikelserapporter, sade min chef åt mig att sluta skriva så många. Jag fick också förslag av min chef att jag inte behövde bry mig till 100 procent om patienterna.

Som grädde på moset ringde hennes chef mig och sade att han hört att jag hade samarbetssvårigheter med övrig personal. Detta stämde inte alls och mina arbetskamrater gjorde en skrivelse där samtliga skrev under till min fördel. Jag brukar ta fram skrivelsen ibland och titta på den.

Jag blev också direkt beordrad av en annan chef att utföra direkt farliga övningar med patient. Då vägrade jag och hotade att ta kontakt med Socialstyrelsen. Facket kunde inte göra någonting

Allt det här låg mig i fatet när det gällde löneökningar. Till slut hade alla mina kollegor utan arbetslivserfarenhet eller kurser gått om mig. Jag slutade fem år innan jag fyllde 65, och jag behöver aldrig ha dåligt samvete för att inte ha gjort mitt bästa för de människor jag vårdade.

Det är inte bara äldreomsorgen som är underfinansierad i Västerås utan även sjukvården, barnomsorg, skola och polis.

Jag undrar vad som ska till för att de som bestämmer ska vakna. Det pratas så mycket om kvalitet och värdegrund, det är en myt och de som bestämmer verkar inte vara förankrade i verkligheten.

Ha en öppen dialog med anhöriga och patienter. Det räcker inte med att få rapport från chefer.

IB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons