Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussdörr kan bli som ättestupa

Annons
Bussdörren kan vara en dödsfälla för gamla, enligt skribenten.

Jag har i VLT tidigare mången gång skrivit om behovet av human dödshjälp, när det på gamla dagar finns anledning därtill. VL-bussarnas handhavare har tydligen uppmärksammat och anammat detta behov, men tyvärr alldeles missat min avsikt att det förstås alltid ska ske när hjälpmottagarna själva vill!

På annat sätt kan jag inte tyda att VL har kommit på tanken att införa en ättestupa med hjälp av "den automatiska dödsknuffen".

En bra bit över 90 år gammal är jag numera svårt rörelsehindrad i mina ben, men kan än så länge med hjälp av en krycka och viss möda fortfarande ta mig ned till city med bussen, om jag tar det lugnt och försiktigt.

När jag ska kliva av är jag oftast sist, för det mesta beroende på att jag låter de ivrigt utrusande få gå före. Väl framkommen till bussdörren försöker jag alltid att få tag på någonting att hålla mig i, för att sakta sänka mig ned mot den långt nedanför belägna trottoaren, när bussen som oftast inte sidosänker sig för mig.

I detta läge händer det mig, gång efter annan, att bussdörren slår igen, automatiskt påstås det, och ger mig ättestupans dödsknuff. Tack vare mina fortfarande starka armar har jag hittills lyckats hålla mig kvar, tills dörren inser sitt misslyckade försök och skamset öppnar sig igen.

Hade jag i stället ramlat ned på trottoaren så hade jag blivit liggande kvar för gott!

Händelserna ger mig anledning till två reflexioner:

1. Är det möjligen tänkbart att busschaufförerna håller uppsikt över dörrarna under utsläppen, med hjälp av sina stora backspeglar, och avbryter olämpliga och livsfarliga felstängningar?

2. Skulle denna önskvärda uppsikt och övervakning vara för mycket begärt, återstår denna uppmaning till VL: Koppla bort de icke önskvärda automatiska dödsknuffarna!

Den som lever får se, hur det går!

Bo "Tarzan" Ljungqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons