Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg en permanent scen på Djäkneberget

Annons

Nationaldagsfirande på Djäkneberget.

Nationaldagen blev en högtidsdag för västeråsare och för besökare i staden. Tillströmningen av nationaldagsfirare var nog rekordstort eller man kan uttrycka sig som att ”det var utsålt på berget”.

Västerås har i Djäkneberget en unik och vacker samlingsplats för såväl små som större evenemang alltsedan slutet av 1800-talet. Vi får tacka Sam Lidman, gymnastikläraren, som tog initiativ till utveckling av bergets natur samt till de 500 inristningar, som finns på berg och stenar.

Ledsamt är att kultur- och turistansvarig ledning inte förstår att Djäkneberget är en tillgång i marknadsföringen av vår stad och behöver stärkas. Berget är unikt med sin natur, som, tack och lov, ännu inte har utsatts med tankar på att bli bostadsområde. Här kan nu stadsbor och besökare koppla av på slätten med picknickkorg och lekar eller bara sitta ner på en sten och njuta av stillhet och natur.

Jag har tidigare i denna tidning efterlyst en permanent scen. Schabraket till scen, som sätts upp bland annat på Nationaldagen, passar inte in i naturmiljön. Scenen är inte heller perfekt vad gäller akustiken. Tecken på svar från ansvarigt kommunalråd om mitt förslag finns ej. Gissningsvis skyller man på ekonomin – det gäller ju kultur. Djäkneberget är helt klart en omtyckt rekreationsplats för stadens boende och kan också bli den självklara främsta platsen för allehanda sommararrangemang.

Mitt förslag är, ännu en gång, att en permanent scen uppförs på slättens norra sida, där förr dansbanan fanns. Fundamentet till banan finns kvar och kan nog komma till nytta. Så behövs, förstås, bänkar för publik och njutare av bergets miljö.

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons