Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg färre borätter

Bostadsrätter är ett fördärv för samhället.

Annons
Bostäder. Finns det en bostadsbubbla till följd av handeln med bostadsrätter, här representerade av husen i Östra hamnen i Västerås?            Foto: Jonas Bilberg/arkiv

Då man bygger hus för bostadsrätter finns ingen köpare som ställer krav. Ingen kontrollerar hur pengarna används. Byggföretagen kan sätta upp vilka kostnader de vill, och vilket pris de vill när de ”säljer lägenheterna”.

Till exempel fanns i VLT i augusti 2013 en notis om lagfarter på Skiljebo där HSB köpt fyra fastigheter för 9 miljoner kronor styck och i samma vecka sålde samma fastigheter vidare till en bostadsrättsförening för 28 miljoner styck.

Denna bostadsrättsförening startades av HSB och lägenheterna var inte sålda än. Alltså var det ett internköp inom HSB, men den framtida föreningen får dras med extra lån på 76 miljoner där pengarna gått ”rakt i fickan” på HSB. Kostnaden för husen, som man ska bygga där, tar man ut med råge från framtida medlemmar i föreningen.

Om husen är byggda på ett sätt som Boverket rekommenderar är det ingen som vet. Det finns säkert många dolda fel, men de är byggda så att de fungerar så länge som garantin gäller. Denna typ av handel gäller inte bara HSB utan alla som bygger hus med bostadsrätter.

Om däremot till exempel Mimer beställer ett hus avsett för hyreslägenheter, är den framtida husägaren Mimer med från början och har insyn i projektering och utförande. De ställer krav på leverantörer och håller nere kostnaden. Detsamma gäller när man själv bygger en villa.

Så småningom annonserar byggföretagen om att de ”säljer lägenheterna”. I själva verket säljer de inte bostadsrättslägenheterna. De säljer en andel i en bostadsrättsförening + underhållsansvar för den lägenhet som man ska bo i.

Detta borde köpare informeras bättre om. Här gör mäklare ett dåligt jobb. Ofta finns ingen årsredovisning när man köper en nyproducerad lägenhet, så köpare får ingen information om att den nyproducerade lägenheten har ett lån på cirka 1 miljon via föreningen. Om man jämför med att köpa en villa, där alla kostnader framgår vid köpet, så har en bostadsrättslägenhet ”dolda lån”.

Många som köper en bostadsrätt förstår inte vad det är de köper för dyra pengar. Mäklaren borde informera köparen vad det innebär att bo i en bostadsrättslägenhet, till exempel att man måste ställa upp för föreningen och vara solidarisk med övriga medlemmar i föreningen. Bostadsrättsföreningen måste ha en styrelse och medlemmarna måste vara beredda på att ställa upp i denna styrelse och sköta föreningen, det vill säga fastigheten. Det är svårt att få medlemmar att engagera sig i bostadsrättsföreningar. Man kan ju inte bara vänta sig att andra ska ställa upp för föreningen så att ”min” lägenhet stiger i värde.

Att köpare av bostadsrättslägenheter inte förstår vad de köper, är en bidragande orsak till bostadsbubblan vi nu har, och byggherrarna och mäklarna utnyttjar detta och driver upp priserna.

Det bör inte byggas så många hus med bostadsrätter. Bygg i stället hus med hyreslägenheter!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons