Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbilens många fördelar

Annons

”Elbilen är i dag den enda bilen som kan köra på 100 procent förnybart drivmedel”, skriver insändarskribenten.

REPLIK. Angående signaturen "Elbilar?" och dennes frågor så tänkte jag ge lite svar från en som kört lite olika elbilar i drygt två års tid nu. Tesen att tillverkningen av batterier ger stora utsläpp beror till stor del på att man skulle använda väldigt "smutsig" el till att driva batterifabriken. Fossil el.

Redan idag byggs till exempel Teslas batterier i solcellsdrivna fabriker och framtida batterifabriker i Sverige och Tyskland ska också bli klimatneutrala. Man kan googla på "Why electric cars are always green" av den Holländska tidningen The Correspondent för mer information i ämnet. Där görs en djupgående analys av alla stegen i en bils livscykel, från ax till limpa så att säga.

Jag förstår att det känns konstigt när dieselbilen du köpte för några år sedan nu anses vara miljöbov istället för miljöbil. Mycket forskning på senare tid har dock visat att fler och fler biltillverkares dieselbilar släpper ut mycket mer farliga ämnen (inte bara CO2) i verkligheten än vad som redovisas i labb och i bilarnas dokumentation. Detta påverkar luften i våra städer mer negativt än tidigare trott. Flera europeiska och asiatiska städer planerar därför förbud mot dieselbilar då människors hälsa tar skada.

Elfordon åtgärdar detta genom att rena en sektor; transportsektorn. Elbil är idag den enda bilen som kan köra på 100 procent förnybart drivmedel, och som har noll lokala utsläpp. Sedan måste man självklart även titta på tillverkningssektorn, vilket också görs exempelvis inför byggandet av nya batterifabriker.

Sedan kan jag tycka att man ska få välja vilken bil man vill när man skaffar ny bil. För min egen del och för andra som jag känner som kör elbil så är det inte en enda som skaffat elbil på grund av miljöfrågan i första hand.

Det är istället på grund av att elbilen är väldigt billig i drift och kräver väldigt lite underhåll, samt dess överlägsna drivlina. Jag tycker att man helt enkelt ska provköra olika alternativ och själv skaffa sig en uppfattning om vad som passar bäst. Vi har alla olika krav på transport.

Ulf Linde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons